Ville Pohjalainen

Saimaan takana boogie 
on Ville Pohjalaisen viides runokirja

Saimaan takana boogie on seitsemästä osasta koostuva teos, jonka pääpaino on syrjäytymisen kuvaus. Tapahtumapaikkana ja ympäristönä on pieni asunto laitakaupungin lähiössä, jota kirjan kertojahahmo asuttaa. 

Teoksessa on myös muita teemoja, kuten kolmas osa, joka koostuu rakkausrunoista. Teos on osittain hyvin omaelämänkerrallinen ja käsittelee vaikeita aiheita, kuten mielenterveysongelmia. Teoksessa on myöskin paljon vanhan lapsuudenaikaisen maalaisympäristön kuvausta ja kaipuuta siihen. Vaikka tunnelma on surumielinen ja karu, teos sisältää myös lohtua ja elämänasioiden oivaltamista hyviksi.

Ville Pohjalaisen aikaisempia teoksia ovat Valveilla: keskeislyyrinen painajainen (2017), Nelieliö (2017), Uniin käärittyjä runoja (2018) ja Vihreän viinan runoja (2020). 

Valveilla keskeislyyrinen painajainen on raju camp-henkinen fantasiakuvaus öisestä suurkaupungista, jonka kadut kuhisevat saastaa ja syntiä. 

Nelieliö on neljästä osasta koostuva teos, joka pääosin kertoo syrjäytymisestä ja rakkaudesta, mutta sisältää monenlaisia tyylillisiä ja teemallisia kokeiluita esim. tekoälyä varten kirjoitetun runon. 

Uniin käärittyjä runoja koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen osa ”Raivon kuiskaus” on raivoisa ja sapekas shamaanifantasiakertomus ja yhteiskunnallinen satiiri runon muodossa. Kaksi muuta osaa ovat perinteisempää runoutta ja sisältävät monenlaisia sekalaisia teemoja ja tyylillisiä kokeiluita.

Vihreän viinan runoja on syrjäytymisen kuvaus, joka toisaalta sisältää paljolti myös huumoria ja kevyempääkin sisältöä.