Kirjoittajakurssit

Vuosi 2022 on Paltan harrastuskirjoittajien juhlaa

Paltta ry järjestää kuluvana vuonna kirjoittajakursseja Lappeenrannassa, Myllykoskella ja Rautjärvellä. Yhdistys sai koulutusten toteuttamiseen apurahan Etelä-Karjalan kulttuurirahastolta. 
Apurahan hakijoita oli tänä vuonna 238, joista 45 sai myönteisen päätöksen. Apurahat julkistettiin 17.5.2022 
https://apurahat.skr.fi/myonnot.

Ensimmäinen kursseista pidettiin Pulsan asemalla Lappeenrannassa 27.-28.5. Kurssin kouluttajana toimi FM Anu Partanen. Kurssin nimenä oli Huomenna juna tulee, mikä viittaa Beckettin absurdin näytelmän klassikkoon  Huomenna hän tulee. Kurssilla oli paljon harjoituksia, joissa tehtiin lajikokeiluja ja muotoharjoituksia proosapainotteisesti. Kokeiltiin muun muassa, miten dialogi kulkee, miten faktan ja fiktion voi sotkea keskenään ja minkälaisia huumorin lajeja on olemassa.

Kurssilla oli kaikkiaan 15 osanottajaa. Se tuli täyteen parissa päivässä, joten tarve tällaiselle koulutukselle on aivan ilmeinen. Monet osanottajista olivat toisilleen ennestään tuttuja, esimerkiksi kirjoittajapiiri Haukasta, mutta uusiakin tuttavuuksia solmittiin. Ympäristönä Pulsan kauniisti restauroitu vanha asema oli mitä otollisin luovaan kirjoittamiseen. Tunnelma kurssilla oli innostunut. Monet kertoivat löytäneensä ammattitaitoisen ohjaajan ansiosta uusia näkökulmia omaan kirjoittamiseensa. Se, että saattoi keskittyä pelkästään kirjoittamiseen, helpotti selvästi tekstin tuottamista.

Syyskuussa 10.-11.9. pidettiin kirjoittajakurssi Myllykoskella Kustannusyhtiö Reunan kirjakaupan tiloissa. Kouluttajana oli kirjailija, kirjoittamisen ohjaaja Irja Sinivaara. Kurssin teemana oli Kirjoittajan solmuja.

Paltta järjesti kolmannen kurssin marraskuussa 19.-20.11. Rautjärvellä Hiitolanjoen jylhän kauniissa maisemissa. Kouluttajana on FM Anu Partanen. Teemana on Tunteet kirjoittajan voimavarana ja kompastuskivenä. Kurssilla tutkitaan tunteiden merkitystä monesta näkökulmasta: miten loihtia suuria tarinoita ilman suurten tunteiden alleviivaamista? Entä mitä tehdä, jos huomaa, että kirjoittajan omat tunteet jarruttavat tekstin vapaata tuottamista? Miksi tunteita korostetaan niin paljon mediassa? Harjoitusten ja palautekeskustelujen avulla kirjoitetaan syntyjä syviä.

Kurssista enemmän täällä

LISÄTIETOJA: Anu Partanen, anu.partanen@wippies.com, puh. 040 824 4256

Kirsi Komulainen, puh. 040 153 4362, s-posti: kirmarkom@gmail.com