Nuorten kirjoituskilpailun palkintojen jako Kouvolan kirjastossa 1.4.2022


Nuorten kirjoituskilpailun anti saatiin tänä keväänä kirjan kansien väliin. Aprillipäivä 2052:n julkkarit pidettiin – totta kai – aprillipäivänä 1.4. Kouvolan kirjastossa. Paikalla oli Paltan väen lisäksi joukko kirjan kirjoittajia, Paltan nuorten kirjoittajien ryhmän koordinaattori Alma Ärmänen ja kirjan kustantajan Reuna Publishing Housen edustajat arvovaltaisella joukolla. Toimitusjohtaja Olli Sarpo, kustannuspäällikkö Johanna Hasu ja kustannustoimittaja Tarja Tornaeus kertoivat, että he haluavat antaa nuorille kirjoittajille mahdollisuuden saada äänensä julki. Reuna mm. julkaisee heinäkuussa 13-vuotiaan espoolaisen Matilda Levorannan kirjan Totuus nuoruudesta.

Kustantamolla on myös työn alla projekti, jossa nuorilta itseltään kysytään, mistä aiheista he haluaisivat lukea. Onko aiheita, joita kirjoissa ei käsitellä tarpeeksi? Minkä tyylisiä kirjoja nuoret mielellään lukisivat? Keskusteluun otetaan mukaan Reunan kirjailija, joka tarttuu aiheeseen ja kirjoittaa kirjan, joka julkaistaan osana Reunan kustannusohjelmaa.

Tuomariston jäsen Sinikka Vuento totesi, että oli etuoikeus saada tutustua kirjoituskilpailutöiden välityksellä nuorten ajatusmaailmaan. Kirjan sisällössä heijastuvat globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, sodan uhka, pandemia ja ihmissuhteiden kyynistyminen. Kirjoituksissa kerrottiin kuitenkin myös ihan tavallisesta perheen arjesta, koulunkäynnistä ja ystävistä. Tapahtumien puitteet vain oli muutettu tulevaan aikaan. Jotkut kirjoittajat antoivat mielikuvituksen lentää paljon vuotta 2052 kauemmas. Muonavarastot muistuttivat joskus avaruusaluksen ruokakaappia. Luotijunat ja leijulaudat kuljettivat ihmisiä paikasta toiseen ja heidän käyttäytymistään ohjailivat mikrosirut. Nuoret eivät olleet menettäneet kokonaan uskoaan muutokseen, vaikka surivatkin sitä, ettei aikaisempi sukupolvi ollut tehnyt tarpeeksi maapallomme pelastamiseksi.

Tilaisuuden päätti Alma Ärmäsen hieno puheenvuoro nuorten palttalaisten toiminnasta. Hän kertoi kokemuksistaan Paltan kirjoittajakurssilta viime keväänä: ”Hämmästyin kahdesta asiasta. Ensinnäkin, miten upeita ihmisiä olen Paltasta saanut mukaani kirjoittajan matkalle. Toiseksi, kun uskalsin päästää kokeneemmat kirjoittajat kuoreni alle, se antoi ymmärrystä omaan nuoreen kirjoittajakuvaani”. Alma muistutti, että nuoren näkökulma kirjoittamiseen on erilainen kuin kokeneemmalla kirjoittajalla. Siitä syystä oli hyvä idea kerätä nuoret omaksi ryhmäkseen. Paltan nuorten kirjoittajien seuran tavoite on vahvistaa yhteistä kirjoittamisen paloa. On tärkeää löytää nuorille oikeat verkostot ja kanavat.

Nuorilla kirjoittajilla on aivan erilainen mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen kuin vanhemmilla sukupolvilla. Kirjoitus läpäisee koko maailman parissa minuutissa. Alma toivotti kaikki nuoret tervetulleiksi jättämään kynänsä jälki tulevaisuuteen. Kynä nuoren kädessä on vaikuttava keino ja vahva ase. ”Anna kynäsi laulaa, virrata soljuvana purona tai hakkaavana koskena repiä vanhoja rajoja. Sinulla on oma ainutlaatuinen kirjoittajan polkusi. Me Paltan nuorissa haluamme voimaannuttaa sinut kulkemaan rohkeasti tuolla polullasi. Sinä pystyt! Sinä osaat! Tervetuloa mukaan Paltan toimintaan!” Alma kannusti.

Palttaan voivat kaikki alle 18-vuotiaat liittyä ilman jäsenmaksua. Yhdistys järjestää myös 15 – 18  -vuotiaille nuorille kirjoittajakurssin 10.6. Lappeenrannassa Taidekoulu Estradin tiloissa. Kurssi on osanottajille maksuton.

Teksti: Sinikka Vuento
Kuvat: Kirsi Komulainen


Tässä linkki kustantajan sivuille. Kannustamme lämpimästi hankkimaan tämän ainutlaatuisen lukupaketin:

https://reunalla.fi/collections/uutuudet/products/aprillipaiva-2052-nuorten-kirjoituskilpailun-parhaat


NUORTEN VALTAKUNNALLISEN KIRJOITUSKILPAILUN VOITTAJAT JULKISTETTIIN

Kirjoittajayhdistys Paltan yläkoululaisille tarkoitettu valtakunnallinen kirjoituskilpailu päättyi 31.1. 2022. Kilpailun aiheena oli Lauantai 1.4.2052. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kirjastojen kanssa.  

Tulokset julkistettiin Kouvolan pääkirjastossa 1.4.2022.  Kilpailussa jaettiin kolme pääpalkintoa ja kolme kunniamainintaa. 1. palkinnon sai Ella Rajapolvi Nurmijärveltä, 2. palkinnon Saara Marttila Helsingistä ja 3. palkinnon Helvi Heinonen Lappeenrannasta. Kunniamaininnan saivat Vanessa Niemi Lappeenrannasta, Anni Puurunen Paimiosta ja Hanna-Maria Rautiala Lahdesta.

Kilpailun voittajat valitsi raati, johon kuuluivat kirjailija Annamari Marttinen Lappeenrannasta, kirjailija Jukka Behm Kouvolasta ja suomen kielen opettaja Sinikka Vuento Lappeenrannasta. Heistä julkistamistilaisuudessa olivat paikalla Annamari Marttinen ja Sinikka Vuento.

Annamari Marttinen kertoi puheenvuorossaan, että tuomarit olivat varsin yksimielisiä voittajien valinnassa. – Hyvän kirjoittajan tunnistaa melko helposti. Usein taustalla on monien vuosien kirjoittamisharrastus. Tämä tuli ilmi myös, kun Annamari Marttinen haastatteli palkinnon saaneita nuoria. Monet heistä olivat kirjoittaneet pienestä pitäen ja lukeneet paljon. Pääpalkinnon voittanut Ella Rajapolvi kertoi tavoitteenaan olevan kirjailijan ura.

Voittajien joukossa oli kirjoittajia 13-vuotiaasta 16-vuotiaaseen. Voittoisat tekstit olivat kielellisesti taitavia, eri tyylilajit hallitsevia ja sisällöltään kypsiä (oheisena tuomareiden arviot palkinnoille sijoittuneista kirjoituksista).

Kilpailuun saatiin osanottajia ympäri Suomen mm. Uudeltamaalta, Itä-Suomesta, Varsinais-Suomesta ja Pohjanmaalta. Eniten osanottajia oli Lappeenrannasta.

Kirjoituksissa oli fiktioita ympäristön tuhoutumisesta, niissä kuvattiin sotaa ja pandemia-aikaa. Kirjoituksissa oli kuitenkin myös lämpimiä ihmissuhteita ja luottamusta hyvän voittoon. Kavereiden kanssa jaettiin koululaisen arkea. Perheen kotoisat ympyrät oli muunnettu tulevaisuuden maailmaan, jossa liikuttiin leijulaudoilla ja keskusteltiin puhuvien jääkaappien kanssa. Mikrosirut ohjasivat ihmisten toimintaa.

Kirjoittajayhdistys Paltta toimii kirjoittajien yhdyssiteenä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Paltta halusi kilpailulla innostaa yläkoululaisia kirjoittamaan. Yhdistys tarjoaa kilpailuun osallistuneille mahdollisuuden liittyä ilmaisjäseninä Palttaan, kunnes he täyttävät 18 v. Paltta julkaisee myös e-kirjan lähetetyistä kilpailutöistä.

Kustannus Aarni Oy ja Reuna Publishing House Oy lahjoittivat voittajille ja osanottajille kirjapalkintoja. Kymenlaakson kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet hanketta taloudellisesti.

 

Vas. Vanessa Niemi, Ella Rajapolvi, tuomariston edustaja kirjailija Annamari Marttinen, Anni Puurunen ja Helvi Heinonen 

Klikkaa kuvaa