Nuorten kirjoituskilpailun palkintojen jako Kouvolan kirjastossa 1.4.2022

NUORTEN VALTAKUNNALLISEN KIRJOITUSKILPAILUN VOITTAJAT JULKISTETTIIN

Kirjoittajayhdistys Paltan yläkoululaisille tarkoitettu valtakunnallinen kirjoituskilpailu päättyi 31.1. 2022. Kilpailun aiheena oli Lauantai 1.4.2052. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kirjastojen kanssa.  

Tulokset julkistettiin Kouvolan pääkirjastossa 1.4.2022.  Kilpailussa jaettiin kolme pääpalkintoa ja kolme kunniamainintaa. 1. palkinnon sai Ella Rajapolvi Nurmijärveltä, 2. palkinnon Saara Marttila Helsingistä ja 3. palkinnon Helvi Heinonen Lappeenrannasta. Kunniamaininnan saivat Vanessa Niemi Lappeenrannasta, Anni Puurunen Paimiosta ja Hanna-Maria Rautiala Lahdesta.

Kilpailun voittajat valitsi raati, johon kuuluivat kirjailija Annamari Marttinen Lappeenrannasta, kirjailija Jukka Behm Kouvolasta ja suomen kielen opettaja Sinikka Vuento Lappeenrannasta. Heistä julkistamistilaisuudessa olivat paikalla Annamari Marttinen ja Sinikka Vuento.

Annamari Marttinen kertoi puheenvuorossaan, että tuomarit olivat varsin yksimielisiä voittajien valinnassa. – Hyvän kirjoittajan tunnistaa melko helposti. Usein taustalla on monien vuosien kirjoittamisharrastus. Tämä tuli ilmi myös, kun Annamari Marttinen haastatteli palkinnon saaneita nuoria. Monet heistä olivat kirjoittaneet pienestä pitäen ja lukeneet paljon. Pääpalkinnon voittanut Ella Rajapolvi kertoi tavoitteenaan olevan kirjailijan ura.

Voittajien joukossa oli kirjoittajia 13-vuotiaasta 16-vuotiaaseen. Voittoisat tekstit olivat kielellisesti taitavia, eri tyylilajit hallitsevia ja sisällöltään kypsiä (oheisena tuomareiden arviot palkinnoille sijoittuneista kirjoituksista).

Kilpailuun saatiin osanottajia ympäri Suomen mm. Uudeltamaalta, Itä-Suomesta, Varsinais-Suomesta ja Pohjanmaalta. Eniten osanottajia oli Lappeenrannasta.

Kirjoituksissa oli fiktioita ympäristön tuhoutumisesta, niissä kuvattiin sotaa ja pandemia-aikaa. Kirjoituksissa oli kuitenkin myös lämpimiä ihmissuhteita ja luottamusta hyvän voittoon. Kavereiden kanssa jaettiin koululaisen arkea. Perheen kotoisat ympyrät oli muunnettu tulevaisuuden maailmaan, jossa liikuttiin leijulaudoilla ja keskusteltiin puhuvien jääkaappien kanssa. Mikrosirut ohjasivat ihmisten toimintaa.

Kirjoittajayhdistys Paltta toimii kirjoittajien yhdyssiteenä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Paltta halusi kilpailulla innostaa yläkoululaisia kirjoittamaan. Yhdistys tarjoaa kilpailuun osallistuneille mahdollisuuden liittyä ilmaisjäseninä Palttaan, kunnes he täyttävät 18 v. Paltta julkaisee myös e-kirjan lähetetyistä kilpailutöistä.

Kustannus Aarni Oy ja Reuna Publishing House Oy lahjoittivat voittajille ja osanottajille kirjapalkintoja. Kymenlaakson kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet hanketta taloudellisesti.

 

Vas. Vanessa Niemi, Ella Rajapolvi, tuomariston edustaja kirjailija Annamari Marttinen, Anni Puurunen ja Helvi Heinonen 

Klikkaa kuvaa