Galina Pulkkinen

Galina Punkkisen Seinä jatkaa omaishoitajan tarinaa

SEINÄ on päiväkirjan muotoon kirjoitettu kertomus Siperian Tomskista kotoisin olevan venäläisen naisen, sibirjatskan, taistelussa saada apua sairaalle miehelleen ja itselleen omaishoitajana. Siperialaisena Galina kuvailee avoimesti ja aidosti roolistaan omaishoitajana. Hänen ajatuksensa ja tekstit ovat hänen elämänsä askelten elävä kaiku.

Seinä on osittain uusintapainos edellisestä Hän ei hoitoa halua -kirjasta, mutta se jatkaa tarinaa koronavuosista maailmaa järisyttävään vuoteen 2022, jolloin venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kirjassa on myös useita runoja sekä suomeksi että venäjäksi ja ukrainaksi, joissa Galina Punkkinen ottaa kriittisesti kantaa Venäjän toimia kohtaan sekä venäjän ja kaikkien kielten olemassaolon puolesta. 

Galinan apuna koko elämän läpi, lapsuudesta nykypäivään, on ollut kirje, pienikin sähköposti ystäville tai vaikuttajille. Hän pitää kirjettä lankana sydämestä sydämeen. Hän on itselleen tai läheisilleen apua etsiessään kirjoittanut kirjeitä myös valtaapitäville. Galina seuraa maailman menoja järjellä ja sydämellä niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Omaishoitajan arki on välillä ruusujen tuoksua, välillä kitkeriä kyyneleitä. Hän ei anna periksi ja ei voi antaa, koska hänen äitinsä kertoi hänelle viimeisinä sanoinaan: ”Tyttäreni, sinä olit lahja isälle, kun hän palasi sairaana, mutta hengissä Stalingradin taistelun jälkeen. Muista se!”

Kirjassaan Galina antaa suuresti arvoa omille Luumäen oppilailleen, naapureille ja kaikille, jotka auttavat häntä hädän hetkellä. 

https://www.bod.fi/kirjakauppa/seinae-galina-punkkinen-9789528065487