Juha Mattila

Juha Mattila on julkaissut scifinomaisen pienoisromaanin Krypto

Esikoiskirjani Krypton julkaisi Kustantamo etc. tämän vuoden kesäkuussa.

Krypto on tyyliltään scifinomainen pienoisromaani. Se tarjoaa trillerimäisen seikkailun pysähtyneessä maailmassa. Tarina etenee näennäisen kronologisesti, mutta tapahtumien ja takautumien kautta se kertoo juonen rinnalla myös päähenkilön elämäntarinan.

Kirjan päähenkilö Juhani, on virkaheitto pappi. Myös hänen parisuhteensa on ajautunut kiville. Masentuneena Juhani tappaa aikaa täyttämällä ristikoita. Yllättäen hän onnistuukin siinä. Aika pysähtyy klo 13.32 totaalisesti. Ainoat irralliset esineet, jotka Juhani löytää kotoaan ovat ristikkolehti ja pyyhekumi.

Arvoitus alkaa ratketa pala kerrallaan. Juhani löytää vihjesanoja purkamalla ristikon ratkaisua. Sanat kuljettavat päähenkilön hänen elämänsä kipupisteiden kautta, pysähtyneen maiseman läpi. Jokaisen kulman takana odottaa uusi yllätys. Lopulta matka vie tuhoisan pandemian jälkeiseen aikaan.

Elämäntarina ja juoni nivoutuvat kirjan lopussa toisiinsa, mikäli ovat siitä erillään olleetkaan. Päähenkilö päätyy pohtimaan, onko hänellä aikaa, mutta ratkeavatko arvoitukset?

Vauhdikkaan pintakerroksen alta löytyy myös syvempiä temaattisia tasoja. Valta ja valtarakenteet sekä aika. Teemojen lisäksi Krypto käsittelee tavanomaisempia aiheita, kuten usko, toivo, rakkaus.

Kustantaja, etc. määrittelee Krypton spekulatiiviseksi fiktioksi, surrealistiseksikin sitä on jossain mainittu. Realismi on kuitenkin kipittänyt niin lujaa perässä, että puhuisin ennakoivasta arkirealismista tai science factionista. Aikamatkailu onnistuu vain ihmisen mielessä, mutta muuten lähes kaikki kirjassa voisi olla totta, osa on jo toteutunutkin. Matka kuilun reunalle on lyhyt.

Kirjoitin ensimmäisen version tarinasta vuonna 2011. Tuolloin ei nykyisenlaisesta pandemiasta ollut kuin kalvakka aavistus. Kun aloimme kustantajan kanssa viimeistellä tekstiä vuonna 2020 kävivät kylmät väreet selkäpiissä, niin lähellä silloista todellisuutta teksti liikkuu.

Vasta kun kaikki on pysähtynyt, voi yrittää löytää oleellisen.

Juha Mattila

Olen Juha Mattila, 68-vuotias syntyperäinen kotkalainen sanataiteen harrastaja. Asun vaimoni ja valkoisen länsiylämaanterrierimme kanssa vanhassa rintamamiestalossa Kotkan Otsolassa. Kaksi aikuista poikaamme ovat jo omillaan. Harrastan musiikin kuuntelua, omakotitalon kunnossapitoa, hauvakävelyä Iina koiramme kanssa. Niin, ja kirjoittamista.

Olen kirjoittanut jollakin tavoin koko aikuisikäni. Kirjailijan urasta en ole kuitenkaan haaveillut sillä lukihäiriö on haitannut harrastustani. Onneksi tietotekniikka on tullut tässä ongelmassa avuksi. Kirjoitan runoja, satuja, pakinoita, laululyriikkaa, novelleja ja pitkää proosaa. Tällä hetkellä olen keskittynyt proosaan.

Olen myös tehnyt laululyriikkaa. Työskentely säveltäjien kanssa alkoi v. 2010. Hedelmällisintä yhteistyö on ollut säveltäjä Timo Leinon kanssa.  Vuodesta 2011 olemme tehneet yhdessä yli kaksikymmentä demoksi asti valmistunutta laulua. Neljä näistä on levytetty. Vuonna 2016 ilmestyi Musta Orkidea yhtyeeltä ensilevy, jolla oli kaksi sanoittamaani laulua.

Kirjoittamisen opiskelun aloitin vuonna 2011 Kotkan opiston luovan kirjoittamisen kurssilla. Seuraavan vuonna pääsin saman oppilaitoksen kaksivuotiselle Kirjoittamisen mestari kurssille. Kurssi jatkuu edelleen käsikirjoitushautomona. 2021 keväällä ylittyi 500 tuntia aikuisten sanataiteen perusopinnoissa.